Europasvepet: 18 februari 2019

Högerpopulister starkt framåt inför valet till EU-parlamentet, Ungern attackerar Junker och Soros på Facebook, och Brexit leder till färre biljobb i Storbritannien. Dagens nyhetssvep tar tempen på europeisk politik.

Högerpopulister ser ut att bli de stora vinnarna när det är dags att rösta i EU-parlamentsvalet den 26 maj. Det visar EU-parlamentets första officiella opinionsundersökning.

Nästan alla partigrupper som är positiva till EU tappar stöd, medan gruppen Nationernas och friheternas Europa – där Marine Le Pens Nationell samling i Frankrike och Matteo Salvinis Ligan i Italien är de ledande partierna – går starkt framåt, från 5 till 8 procent. Uppåt ser det också ut att gå för gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, där Alternativ för Tyskland (AfD) och italienska femstjärnerörelsen är starka.

Totalt kan anti-EU-grupperna komma att kontrollera över 14 procent av parlamentet efter valet i maj.


Den ungerska regeringen lanserade idag en skattefinansierad kampanj mot Europakommisionens president Jean-Claude Junker och amerikansk-ungerske affärsmannen George Soros. Ungerns ledning, med Viktor Orbáns Fidesz i spetsen, anklagar där Bryssel för att driva en migrationsagenda som “hotar Ungerns säkerhet”, skriver Politico.

“Du har också rätt att veta vad Bryssel förbereder för!”, står det på en affisch med foton av Juncker och Soros, som delats på regeringens officiella Facebook-sida.

Man skriver också att EU vill försvaga medlemmarnas rätt att skydda sina gränser. “De vill underlätta invandring med migrantvisum”, påstår affischen.

Skärmdump från Ungerska regeringens Facebook-sida
Skärmdump från Ungerska regeringens Facebook-sida

Honda planerar att stänga sin bilfabrik i brittiska Swindon 2022, rapporterar Politico. Nyligen meddelande även Nissan att de inte kommer att tillverka nästa generations X-Trail i Sunderland, som planerat. Anledningen? Osäkerheter kring Brexit, och, i Nissans fall, minskad försäljning av dieselbilar.

3 500 anställda i Swindon förlorar jobbet, och Sunderland går miste om hundratals nya jobbtillfällen.