Arkelsten och liken i garderoben

Denna gång hade Fredrik Reinfeldt lärt sig läxan. Det skulle inte bli någon miss när han utsåg nya ministrar och ledande personer inom moderaterna.

Det borde vara allmänt känt för statsministern att de redaktioner som har resurser noggrant kontrollerar de nyutnämndas förflutna. Ibland hittar man inget, men om man hittar något slås det upp stort. Nu har Expressen gjort sitt lilla scoop. Fredrik Reinfeldts nya partisekreterare Sofia Arkelsten är denna gång den person som kommer att bli utsatt för ett litet mediedrev.

När hon presenterade sig själv som partisekreterare var det som en miljömedveten person och ett klockrent val av partiledaren. Moderaterna kunde nu få chansen att profilera sig som ”det nya miljöpartiet”, liksom de tidigare hade lyckats att kopiera socialdemokraternas politik och blivit ”det enda arbetarpartiet”.

Shellgate

Detta smarta drag skulle dock drabbas av ett bakslag. Partisekreteraren Sofia Arkelsten fastnade i ”Shellgate”. En bjudresa till idyllen Pau i södra Frankrike av ett av världens största oljebolag, Shell. Där studerade hon bränslesnåla bilar och deltog i något seminarium. Denna bjudresa kan nu bli hennes fall.

Kanske, kanske borde partiledaren ha varit medveten om resan, eftersom den företogs när Arkelsten satt i riksdagen och var partiets talesperson i miljöfrågor. Efter resan talade hon varmt om Shell i riksdagen: ”Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna”. Shells stora utsläpp av gas och olja i Nigeria visar dock knappast på något miljöengagemang.

På moderaternas hemsida förklarar hon resan på följande sätt:

”Resan som uppmärksammas i dagens Expressen (27/10) var en studieresa som jag genomförde i mitt dåvarande uppdrag som riksdagsledamot och aktiv i miljö- och klimatfrågor. Min bedömning var och är att resan, seminariet och möjligheten att träffa studenter, forskare och politiker från hela världen gick inom ramen för mitt uppdrag som riksdagsledamot. Självklart beklagar jag om mitt deltagande i nämnda studieresa kan uppfattas som att jag låtit mig påverkas på ett otillbörligt sätt. Det är centralt att vi som folkvalda uppträder på ett sätt som gör att vår integritet inte kan ifrågasättas.”

När statsministern får en fråga i Expressens webb-tv svarar han:

”Hon har i dag själv angivit att hon ser det som förenligt med sitt uppdrag som riksdagsledamot men uttrycker också ett beklagande om det kan uppfattas som en grund för att hon utsätts för otillbörlig påverkan. Det tycker jag är väl uttryckt. Jag är nöjd med att hon har sagt så.”

Som alltid när drevet går kommer det fram fler ”skumma” saker. Miljövännen Arkelsten lät sig bjudas av ”Forum för energi och utveckling”, en lobbyorganisation för kärnkraft, på en resa till Finland för att studera ett kärnkraftverksbygge. Hösten 2008 körde hon runt i en lånad BMW. Biltillverkaren hade kontaktat kändisar och politiker med erbjudandet att köra en Hydrogen 7. Arkelsten tackade ja, och använde bilen i jobbet och för privata ärenden som att handla på Coop, rapporterade Nyheter 24.

Blir osynlig

Jag tycker att moderaterna hanterar affären mycket bra. De hänvisar till Sofia Arkelstens uttalande på moderaternas hemsida och är sedan tysta och räknar kallt med att frågan ebbat ut om en tid. Reinfeldt tar samma ställning till Arkelsten som han gjorde när det gällde Ulrika Schenström, som senare fick avgå. Han vägrade då att tro på att hon varit på krogen, tillsammans med en journalist från TV4, och även varit berusad när hon ansvarade för nationens krisberedskap. Först när statsministern blev överbevisad fick hon avgå.

Röster höjs för att Arkelsten bör avgå, men detta är en fråga för moderaterna. Klart är dock att skandalen kring Sofia Arkelsten gör att hon har hamnat i ett ordentligt blåsväder. Åklagare kommer att göra en förundersökning och se om resan kan betecknas som muta. Kan hon segla vidare på moderaternas stormiga hav? Hennes trovärdighet i miljöfrågor har fått sig en ordentlig törn av ”Shellgate”.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.