”Rut” höjer priserna

En direkt följd av ”rut”- och ”rot”-avdragen är drastiska prishöjningar inom de tjänstesektorer som avdragen omfattar. Det skriver journalisten Elisabeth Höglund i sin kolumn i Aftonbladet idag.

Skattebetalare som har använt sig av avdragen har kunnat observerat hur byggpriserna plötsligt börjat stiga som en direkt följd av rot-avdraget, skriver Höglund.

”Orsaken är att rot-avdragen gör kunderna alltmer prisokänsliga. De behöver ju bara betala 50 procent av arbetskostnaden. Då uppstår plötsligt ett utrymme för byggfirman att höja timpenningen. ’Det blir ju i alla fall billigare för kunden än om rot-avdraget inte hade funnits’ (hantverkarens motivering). Ett jobb, som normalt skulle ha kostat 60 000 kronor höjs plötsligt till 80 000. Varför? undrar kunden. Jo, för du behöver ju ändå bara betala 40 000.”

Höglund berättar om en kvinna som 2008 lät en trädgårdsmästare klippa hennes buskar. Då tog han 4 000 kronor för jobbet.

”Året därpå, 2009, lämnade exakt samme trädgårdsmästare en offert på exakt samma arbete men då hade priset tredubblats – till 12 000 kronor.”

Elisabeth Höglund avslutar med att fråga sig varför folk inte ska kunna måla om i köket utan att få 50 procents rabatt av staten.

”Så fattiga är väl ändå inte vi svenskar.”

En kommentar till “”Rut” höjer priserna”

Elisabeth har rätt!
En bekant renoverade ett badrum före rotavdraget. Kostnad för detta var 58 000 kronor. Ett identiskt badrum och renovering efter att rotavdraget genomförts kostade 88 000 kronor + att företaget tog betalt för nytt handfat, ny toalettstol, belysning och dragning av el och montering av elektrisk handukstork. Totalsumman låg närmare 100 000

Kommentarer är avstängda på äldre poster.