Vem ska klå Donald Trump 2020?

Vilka tänker utmana Donald Trump om presidentposten i USA 2020? Diskussionerna är som vanligt igång sedan länge. Nu har sajten FiveThirtyEight tagit olika data till hjälp för att försöka lista ut vilka som kan vara på gång att annonsera en kandidatur.

Har du besökt delstaterna Iowa, New Hampshire och South Carolina? Släppt en bok? Gjort en opinionsundersökning? En stort uppslagen magasinsintervju? Och kanske framförallt – kampanjat för en politikerkollega… Alla dessa är tecken på att du kan vara en blivande presidentkandidat i USA.

Bernie Sanders bockar av alla dessa, tätt följd av Joe Biden. Kanske inga namn att höja på ögonbrynen åt. Ett något mer oväntat namn är Michael Avenatti (även om det funnits en del hintar tidigare), som kammar hem 4 av 7 poäng i FiveThirtyEight:s tabell. Avenatti har gjort sig ett namn som porrstjärnan Stormy Daniels advokat – som stämt Donald Trump för att komma ur ett sekretessavtal om deras påstådda affär.

Ett annat troligt namn är Elizabeth Warren, senator från Massachusetts, och en av Donald Trump starkaste kritiker. Eric Holder, Obamas justitieminister, har själv sagt att han inte utesluter en kandidatur. FiveThirtyEight spekulerar att han bara teasar för att dra uppmärksamhet till sitt projekt för att engagera demokrater mot republikanernas så kallade gerrymandering (indelning av valkretsar i syfte att gynna ett visst parti eller kandidat).

Andra högst troliga namn är Cory Booker, Kamala Harris och Michael Bloomberg. En outsider är affärsmannen Andrew Yang, som officiellt deklarerat att han ställer upp. Hans huvudfråga är allmän basinkomst, 1 000 dollar i månaden till alla, vilket gjort att han fått en hel del uppmärksamhet i media.

Fler tänkbara och otänkbara kandidater hittar du hos FiveThirtyEight.