Högerpopulist ovälkommen gäst i Berlin

Geert Wilders, Nederländernas infamöse islamkritier, talade inför 540 personer i Berlin idag. På måndag ställs han inför rätta i hemlandet för sina islamfientliga uttalanden. Wilders har bland annat jämställt Koranen med ”Mein kampf”.

Holländaren hade bjudits till Berlin av det nybildade tyska högerpopulistiska partiet ”Freiheit”, som har startats av den före detta kristdemokraten René Stadtkewitz. Holländarens besök har föregåtts av protester och när han anlände till Hotel Berlin i stadsdelen Tiergarten idag väntade en grupp demonstranter utanför. Platsen för Wilders tal meddelades endast några timmar före framträdandet, på så sätt ville man undvika att allt för många motståndare skulle hitta till evenemanget.

Organisationen ”Stoppa högerpopulismen” protesterade i närheten av hotellet. 120 människor deltog i demonstrationen, som förlöpte fredligt, enligt en polistalesman. På demonstranternas plakat stod bland annat ”Omedelbar upplösning av alla fascistiska och racistiska organisationer” och ”Berlin mot nazister – Att blockera är vår rätt”.

Förbud mot slöja

Wilders parti PVV (”Partiet för frihet”) är vågmästare i det nederländska parlamentet och har fått stort inflytande för sin främlingsfientliga politik i förhandlingarna med regeringspartierna, liberalerna (VVD) och kristdemokraterna (CDA). Bland annat kommer Nederländerna att förbjuda muslimska kvinnor att bära heltäckande slöja, en fråga som ligger PVV varmt om hjärtat.

Geert Wilders ställs inför rätta i Amsterdam på måndag. Han står anklagad för ha uppviglat till hat genom hans film ”Fitna” (uppdelning). Filmen sätter likhetstecken mellan Koranen med attackerna mot World trade center i New York den 11 september 2001. Han har även jämfört Koranen med Hitlers ”Mein kampf” och förklarat att de huvuddukar som muslimska kvinnor bär ”smutsar ned stadsbilden”.

Mechthild Rawert, taleskvinna för Berlins socialdemokrater i förbundsdagen och medlem i föreningen ”Strategier mot högerextremism”, har sagt att Wilders inte är välkommen till Berlin. Det finns ingen plats för rasism och högerpopulism i staden, menar hon. Rawert anordnade på lördagskvällen en diskussion i Berlinstadsdelen Schöneberg under temat ”Stop the Wilders Show” för att arbeta fram strategier mot högerpopulism.

Nedan ett reportage från Wilders besök i Berlin (på tyska).

[ Denna video är tyvärr inte längre tillgänglig ]

Mer läsning i detta ämne: DN, SvDBBC, N24, RBB, Berliner Zeitung