Kontroversiell utställning i Berlin

Historiska museet i Berlin ger sig i kast med 1900-talets grövsta brottsling. För första gången sedan andra världskriget öppnar en utställning om Adolf Hitler i Tyskland. Återstår att se om man kan förklara för besökarna hur en så stor majoritet av dåtidens tyska befolkning kunde stötta Hitlers brott.

”Hitler och tyskarna – nationell gemenskap och brottslighet” försöker förklara hur den forne diktatorn kunde bli så populär bland tyskarna. En utställning om Hitler har varit tabu länge, då oron har varit stor att den skulle locka nynazister.

”Vi vill inte ge dem några möjligheter till identifikation”, säger historikern och utställningskuratorn Hans-Ulrich Thamer till den tyska tidningen Spiegel.

Man vill belysa samspelet mellan den tyska befolkningen och Hitler. Hur kunde diktatorn bygga upp en så bred allmän acceptens i Tyskland för den nazistiska regimen, trots folkmord och krigsförbrytelser, och varför var så många tyskar beredda att aktivt stödja diktaturen.

Kortlek

Utställningen består, som brukligt är, av texttavlor och fotografier, men man kommer också att visa olika souvenirer från den nazistiska perioden. Till exempel fotoboken ”Hitler som ingen känner honom”, av hans egen favoritfotograf Heinrich Hoffmann,  kortleken ”Führer-kvartetten”  med bilder av ledarna i den nazistiska eliten, Hindenburg och andra symboler för terrorregimen. Det kommer också att finnas propagandamålningar och byster av Hitler.

Något man inte kommer att visa är Hitlers uniformer och andra personliga ägodelar, som ligger lagrade i arkiv i Moskva. Anledningen? Man vill behålla ett kritiskt avstånd mellan besökarna och 1900-talets största förbrytare. Utställningen ska inte bidra till att skapa en fascination för Hitler.

Våg av rasism

En främlingsfientlig våg sveper just nu över Europa och USA, med rasistiska partier invalda i bland annat Sveriges, Danmarks, Hollands och Österrikes parlament. Tidpunkten för utställningen är uppenbarligen väldigt rätt eller väldigt fel. Uppnår kuratorerna sitt syfte, att utbilda besökarna om Hitlers avskyvärda brott, kan man kanske bidra till att stäva vågen av rasism. Om man däremot misslyckas kan utställningen istället bli en kultplats för rasister och de som ser den gamle diktatorn som en förebild.

Uppdatering: Se video från utställningen.

[ Denna video är tyvärr inte längre tillgänglig ]

Utställningen öppnar fredag den 15 oktober på Historiska museet i Berlin och pågår fram till den 6 februari 2011.