Moderaterna i säng med SD?

Fredrik Reinfeldt är beredd att bilda en borgerlig regering även om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare, förutsatt att högerblocket blir större än vänsterblocket.

Statsminister Reinfeldt vill inte säga att han tar stöd av Sverigedemokraterna, utan försöker lägga ansvaret på Mona Sahlin.

”Det kräver att Mona Sahlin går ihop med Sverigedemokraterna”, sa han till SVT.

Oppositionsledaren är av en annan åsikt.

”Man kan inte bara säga att man sitter kvar och sedan lägga det i mitt lilla knä, som Reinfeldt gjorde. Den som bildar regering måste visa att det finns en majoritetsregering, det blir ännu viktigare om SD är inne”, säger hon enligt Svenska Dagbladet.

”Nazisterna bekymmrar”

Inte heller alla inom den moderata partiledningen håller med Fredrik Reinfeldt. Partistyrelseledamoten Gustaf Douglas oroar sig i en intervju med Dagens Industri, som citeratas av bloggen Alliansfritt Sverige.

Finns det något som kan hota en valseger?

Nazisterna bekymrar mig. De kommer ju att ta röster och det är nog en ganska stor risk att de kommer in i riksdagen.

Skulle de kunna få en vågmästarroll?

Nej, det kommer de aldrig att tillåtas att få. Det är ingen risk för det.”

Vara störst räcker inte

Mona Sahlin tycker inte att det räcker med att vara det största blocket för att kunna bilda en regering.

”Både jag och Reinfeldt jobbar ju för att Sverigedemokraterna helst inte kommer in, men om de gör det så är det självklart att ledaren för det största blocket måste ta ansvar för att kunna bilda en stark majoritetsregering, det är skillnaden.”

Sahlin har själv gjort klart att hon inte tänker att göra sig beroende av SD, vare sig aktivt eller passivt, skriver SvD.