Vargen kommer, vargen kommer

Naturskyddsföreningen kritiserar regeringens svar till EU om vargjakten. De är svarslösa, anser föreningen.

Den svenska vargjakten är förenlig med EU:s regler och skadar inte vargstammen. Det hävdar regeringen Reinfeldt i ett skriftligt svar till EU, efter att flera miljöorganisationer anmält jakten till EU-kommissionen.

”De vetenskapliga underlag som regeringen hänvisar till är ofullständiga och saknas i vissa fall. Svaren är dessutom generellt mycket vaga. Regeringen är nästan svarslös. Vi hoppas nu på en snabb fortsättning av processen i EU, och stopp för fortsatt licensjakt”, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande i ett pressmeddelande.

”Ingen jakt i vinter”

Regeringen hävdar i sitt brev att jakten är nödvändig för att öka toleransen för varg, skriver NWT.se. Det tillbakavisas helt av Mikael Karlsson. Han menar att det inte finns några vetenskapliga belägg för det.

”Jag känner mig stärkt i tron att kommissionen kommer att driva den här frågan vidare och att det inte blir någon licensjakt i vinter.”

Även världsnaturfonden, WWF, är kritisk till regeringens rovdjurpolitik.

”Regeringen för inte fram någon ny information och undviker att svara på flera viktiga frågor. Den kritik som vi gemensamt (med Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen och Djurskyddet Sverige) förde fram i vår anmälan står sig”, påpekar Tom Arnbom, rovdjursansvarig hos WWF i pressmeddelandet.