Stämningen är hetsk på flera håll i landet. Hot mot politiker, nedbrända valstugor och vandaliserade affischer. Framförallt är det Socialdemokraterna som är målet för mobben.
Trollen attackerar Mona Sahlin På Orrtorget i Sollefteå började Socialdemokraternas valstuga att brinna natten mot lördagen. Räddningstjänsten var dock snabbt på plats och lyckades släcka innan det blivit allt för stor förödelse.
”Vi fick ut alla saker inne i stugan och fick ta bort plåttaket. Det är en gåta hur det kunde börja brinna under taket. Det finns ju heller inte el i stugan”, säger styrkeledare Björn Mattsson till Allehanda.se. Han utgår från att branden måste vara anlagd.
I Ystad möttes socialdemokraten Kent Mårtensson av en dyster syn i morse. Alla valaffischer vid infarten till staden hade slagits i spillror under natten.
”Arbetslusten på topp”
”Någon eller några har minutiöst slagit sönder alla valaffischer. Arbetslusten hos förövarna har varit på topp det är en sak som är säker”, säger han till Ystads Allehanda.
Vid tre platser har alla partiets affischer förstörts, men det kan mycket väl ha hänt på fler platser, tror Mårtensson.
”Det hela känns väldigt tråkigt. Skadegörelsen är en allvarlig inskränkning i demokratin.”
Om man ska ersätta affischerna eller inte har man inte kommit fram till ännu.
Normalt sett brukar aggressioner och sabotage i valtider rikta sig mot en sittande regering. I Sverige är det detta år en motsatt situation. Pöbeln riktar sina attacker mot framförallt Socialdemokraterna, och i andra hand mot de övriga i den rödgröna oppositionen.
Anonym hatmobb
Utöver dessa synliga attacker finns det ett utbrett Mona Sahlin-hat på nätet, där riktigt fula fiskar simmar upp till ytan. Ofta döljer de sig under falskt namn eller en anonym signatur.
I kommentarersfältet på stora dagstidningar, bland dem Expressen och Dagens Nyheter, tillåts trollen härja friskt. När man granskar (det ofta undermåliga) språket i kommentarer och blogginlägg uppdagas dock ganska snart att det är ett fåtal personer som opererar under olika namn, för att de ska verka vara fler. Icke desto mindre bidrar de till att piska upp stämningen mot Sahlin och socialdemokratin.
Inte sedan Olof Palmes tid har en så utbredd politisk hatmobb existerat i Sverige. Att inte samtliga politiska ledare, oavsett blocktillhörighet, går ut och skarpt markerar att man inte finner sig i denna avancerade form av mobbing är en gåta.