Vad hände egentligen idag, den 10 februari? För dig som slumrade dig genom söndagen har vi radat upp de viktigaste politiska nyheterna från idag.
Demokratin i östra Europa blir ett fokusområde för Sveriges biståndspolitik. Dagens Nyheter 🔑 [Läs DN gratis i 2 månader] har träffat landets nya biståndsminister, Peter Eriksson (MP).
– Vi ser att fler människor tvivlar på att demokrati fungerar, fler har tappat förtroende för den […] Mediernas frihet och oberoende backar, säger han till tidningen.
Nästan hälften av Sveriges storföretag har inte förberett sig på en hård Brexit, det vill säga om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal. Det visar en enkät med 400 svenska tillverknings- och tjänsteföretag, skriver SVT.
Minnesota-senatorn Amy Klobuchar är den senaste i raden av amerikanska demokrater som ger sig in i kampen om att bli partiets presidentkandidat 2020, rapporterar Politico.
Jämfört med mer kända namn som Kamala Harris, Cory Booker och Elizabeth Warren är Klobuchar en mer hemvävd, oberoende kandidat, skriver FiveThirtyEights Nate Silver. Det kan innebära både fördelar och nackdelar, men i Klobuchars fall överväger fördelarna, enligt Silver.
Elizabeth Warren slog tillbaka mot USA:s president Trump, som igår på nytt hånade den demokratiska senatorn för hennes uttalande om sina rötter i den amerikanska ursprungsbefolkningen. Han avslutade med “Vi ses i valrörelsen”.
Warren kontrade: “När vi väl kommer till 2020 är Donald Trump kanske inte ens president. Faktum är att han kanske inte ens är en fri person”, skriver Politico.
Liberalernas oenighet kring regeringsbildningen orsakade troligen partiets ras i opinonen (2,7 procent i senaste mätningen), sa partiets ledare Jan Björklund i SVT:s Agenda.
– Vi hade en väldigt öppen debatt som jag tror vi kortsiktigt tog skada av.
På lång sikt tror han dock inte att Liberalerna är illa ute.
– När det finns olika uppfattningar i ett parti är det bra att de debatteras, sa han i programmet.
Paris borgmästare Anne Hidalgo vill ge en saftig böteslapp till uthyrningssajten Airbnb. 132 miljoner kronor vill hon att det amerikanska bolaget ska betala för att man medverkar till olaglig uthyrning. Fransk lag tillåter att man hyr ut sin bostad i i upp till 120 dagar om året, men många överskrider denna gräns.
– Jag har ingenting emot Parisbor som hyr ut sina hem några dagar om året för att dryga ut kassan […] Problemet är de flerbostadsägare som hyr ut året runt till turister utan att redovisa det, och de medskyldiga plattformarna som välkomnar dem, säger borgmästaren till franska veckomagasinet Le Journal du Dimanche, skriver SVT.