Nyhetssvepet: 11 februari 2019

Missade du vad som hände idag, den 11 februari? Dagens nyhetssvep tar upp antisemitism, islamofobi och blackface. Och just det, pension.

Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet, rasar på Facebook mot att Riksidrottsförbundet (RF) visar en bild på en flicka som utövar sport bärandes en slöja.

– Jag vänder mig mot att RF visar bilder på flickor i slöja så ofta som de gör när de vill visa flickor med invandrarbakgrund, säger hon till Svenska Dagbladet.

– Slöjan står inte för jämställdhet, för mig är det en könsmaktsordning där kvinnan är underordnad mannen och en sexualisering av kvinnor och flickor, fortsätter hon.

SvD:s reporter frågar vad hon säger till dem som uppfattar hennes reaktion som islamofobisk.

– Det är inte islamofobiskt på något vis, det handlar inte om religiös diskriminering, svarar Gustavsson.


Ilhan Omar, ny demokratisk kongressledamot i USA, har hamnat i blåsväder efter att hon antydde att det republikanska stödet för Israel drivs av kampanjdonationer från en proisraelisk lobbyorganisation, AIPAC.

“Omars kommentarer är djupt sårande för judar, inklusive mig själv”, twittrade Max Rose, även han ny demokratisk kongressledamot.

Efter att fler ledande demokrater under dagen kritiserat Omars uttalande har hon bett om ursäkt via Twitter.


Pensionsmyndigheten vill slopa det oranga kuvertet, det allmänna pensionsbeskedet som skickas ut i dagarna – både digitalt och på papper. Detta för att folk ofta tror att beskedet ger en total överblick över vad man kommer att få i pension, vilket inte stämmer, skriver Sveriges Radio. För att se en kombination av både tjänste- och allmän pension behöver man gå in på myndighetens hemsida eller minpension.se.


Pensionsmyndigheten var också i rapporteringen i januari, när Dagens Nyheter avslöjade att man i över nio år fått epost till en adress som ingen läste. Justitieombudsmannen, JO, inledde en granskning av myndighetens agerande och upptäckte i samband med detta att man själv haft en obevakad epost-adress. Sedan 2012 har runt 2 400 mail skickats till JO utan att någon läst dem, skriver DN 🔑 [Läs DN gratis i 2 månader].


34 procent av amerikanerna tycker att det är okej att en vit person gör sitt ansikte mörkare, så kallat blackface, för att låstas vara av en annan ras i en Halloween-kostym. Detta enligt en ny undersökning från Pew Research Center, skriver Politico. 53 procent anser att det sällan eller aldrig är acceptabelt.

Debatten om blackface fick ny fart under förra veckan, sedan det avslöjats att  flera ledande politiker i delstaten Virginia klätt ut sig till olika mörkhyade kändisar under 80- och 90-talen.