Nyhetskryssning: 13 februari 2019

Idag kom EU överens om att “döda internet”, Bloomberg satsar stort mot Donald Trump och vi fick ett nytt politiskt parti i Sverige.

I kväll kom EU överens om nya upphovsrättsregler. Efter år av intensivt lobbande från tidningsföretag och stora teknikjättar nådde EU en överenskommelse om de nya reglerna. Google, Facebook och andra stora tech-företag kommer tvingas att förhandla fram licensavtal med rättighetsinnehavare för att få publicera deras innehåll på plattformar som till exempel Google News och Youtube. Även att länka till nyhetsartiklar ska avgiftsbeläggas. Sajterna måste installera filter som skannar av allt innehåll som laddas upp av användare och ta bort upphovsrättsskyddat material om licens saknas.

De nya reglerna har kritiserats av många, såväl av tech-företag som politiker och debattörer, och beskrivits som döden för internet som vi känner till det.

– Användare kommer se blockering på grund av upphovsrätt, och blockering av deras konton även i fall där uppladdningar är lagliga, säger Julia Reda, tysk piratpartist, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Det återstår fortfarande ett godkännande från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet innan reglerna blir lag. Miljöpartiets Max Andersson tror och hoppas att reglerna kan stoppas när man röstar i frågan i mars eller april.


Michael Bloomberg, den amerikanske miljardären som överväger att söka demokraternas nominering till presidentvalet 2020, kommer att spendera minst 500 miljoner dollar ur egen ficka för att säkra att Donald Trump förlorar valet. Om han själv ställer upp i valet används pengarna till hans egen kampanj, i annat fall satsar han pengarna på den som blir demokraternas kandidat, skriver Politico.


Carl Schlyter, som nyligen hoppade av från Miljöpartiet, bildar nu ett nytt politiskt parti, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter 🔑 [Läs DN gratis i 2 månader].

Partiet Vändpunkt vill ha bättre miljöpolitik och större ekonomisk jämlikhet i Sverige. Partiet kommer att jobba för “kraftigt höjda skatter på koldioxid och uttag av naturresurser”, skriver Ekot.

Vändpunkt vill också “utreda möjligheten för ett folkligt veto mot riksdagsbeslut, som ger väljarna alternativa uttrycksformer även under perioden mellan val”, skriver man i debattartikeln.