Nyhetstripp: 14 februari 2019

Donald Trump har officiellt fetma – och utlyser nationellt nödläge. Kanadas premiärminister är i blåsväder, och Sverige kan komma att förbjuda spelreklam. Dags för dagens politiska nyhetsdos.

Det blir inte någon ny stängning av USA:s statsapparat efter att landets kongress kommit överens om ett paket för gränsskyddet – ett paket som dock inte innehåller pengar till Donald Trumps mur mot Mexiko. I kväll rapporterades det dock att presidenten kommer att utlysa ett nationellt nödläge för att på så sätt kunna omfördela pengar till murbygget. Mer hos CNN.


Spelreklam kan snart vara ett minne blott. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att ett förbud kan bli aktuellt om inte branschen skärper sig. Idag träffade han alla Sveriges licensierade spelbolag för att diskutera “måttfull reklam”, skriver Sveriges Radios Ekot.

Enligt civilministern är reklamen idag för omfattande och aggressiv.

I SVT:s Opinion live möttes Shekarabi och Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för branschföreningen för onlinespel.

– Vi kommer ta vårt ansvar, svarade Hoffstedt.


Donald Trump har nu officiellt fetma, rapporterar flera amerikanska medier. Detta efter att presidenten varit på sin årliga läkarkontroll. Trump har sedan förra årets läkarbesök försökt att tappa vikt, men lade i stället på sig cirka två kilo.

Han väger nu strax över 110 kilo och hans BMI har passerat 30-sträcket, vilket är gränsen för fetma.


Kanadas premiärminister Justin Trudeau är i blåsväder, vilket kan hota hans chanser att fortsätta ännu en mandatperiod som landets ledare.

Trudeaus inre krets anklagas för att ha pressat Jody Wilson-Raybould, Kanadas före detta justitieminister, att erbjuda ett Quebec-företag en förlikningsuppgörelse över anklagelser att företaget mutat Libyens tidigare Gaddafi-regim.

Det pågår redan en etikutredning, och en parlamentarisk utredning står näst på tur, skriver Politico.