Det räcker nu, Reinfeldt!

De senaste två dygnen har proppen lossnat. Plötsligt kan svensk media inte längre hålla tillbaka den frustration som bubblar ute i landet. Rapporter om sjuka och utfattiga människor som lider av regeringens skattesänkarpolitik står som spön i backen. ”Det är dags att ta konsekvenserna, Reinfeldt”, skriver Urban Loke.

Det som fått svenska folket att rasa mest är svårt sjuka Annica Holmquists fall. Hon lider av en sjukdom som får hennes kroppsdelar att växa okontrollerat. Enligt läkaren kommer hon aldrig att kunna arbeta igen. Trots det kräver försäkringskassan att hon söker jobb, samtidigt som socialtjänsten tvingar henne att sälja sin lägenhet om hon vill ha hjälp. Till Aftonbladet säger 55-åriga Annica: ”Jag orkar inte fortsätta leva”.

Detta medan statsminister Reinfeldt och högerregeringens 183 politiskt tillsatta tjänstemän har fått sänkt skatt – sammanlagt över sju miljoner kronor – bland annat tack vare sitt eget jobbskatteavdrag. Sjuka och arbetslösa är de som har finansierat detta genom nedskärningar i sjukförsäkringen och a-kassan, skriver Expressen, som också berättar om Rasmus. Den 34-årige göteborgaren blev den 26 mars i år utslängd från försäkringskassan. Samma dag hängde han sig. ”Jag anser att det var alliansens fel att min son jagades in i döden”, säger hans mamma.

Förnedrades av kommunen

Alzheimersjuka Eva Thorelius, 66, förnedrades av kommunen när hon behövde en personlig assistent. Stockholms kommun krävde att hon skulle bevisa ett IQ under 70 för att få hjälp. ”Total brist på respekt för min patient”, säger överläkare Niels Andreasen till Aftonbladet och fortsätter: ”Jag märker att kommunerna skärpt tonen mot de sjuka”.

Redan i augusti 2007 uttalade sig socialförsäkringsminster Cristina Husmark Pehrsson (moderat) om det nya systemet för Svenska Dagbladet. Hon sade klart och tydligt att de nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

1 800 kronor i månaden

Nu, när rapporterna om konsekvenserna når upp till ytan, ser vi resultatet. Den svårt sjuka Marie Bengtsson, 34, har just kommit hem från sin senaste organtransplantation. För att ha pengar att leva på måste hon genast gå till Arbetsförmedlingen. Annars tvingas hon klara sig på ynka 1 800 kronor i månaden. Det blir upp till hennes snart arbetslöse sambo att försörja henne, skriver Aftonbladet.

I samma tidning, på debattsidan, vädjar två läkare på Karolinska universitetssjukhuset i valets sista stund: ”Oavsett vilken regering som kommer till makten efter valet måste den sätta stopp för den hantering av cancersjuka som nu pågår”, skriver Monika König och Aina Johnsson. De berättar att en cancerdiagnos idag kan innebära att en person tvingas ut i arbetslöshet och misär. ”Sjukförsäkringens och a-kassans regler – som ska vara ett stöd och hjälp att komma igen för den som är sjuk och arbetslös – kan få just de följderna”.

Ta konsekvenserna

Det är skillnad på att leda ett land och ett företag. Fredrik Reinfeldt är bra på det här med att prata kronor och ören, men inte särskilt duktig på frågor som omsorg, social välfärd och medmänsklighet.

Fredrik, du är säkert rätt man för chefsjobbet men inte som ledare för ett demokratiskt land. Så starta istället Sverige AB, du har ju redan en perfekt man för jobbet som ekonomichef. Med lite tur är du och Borg på börsen inom ett år, och sen kan det ju bara gå uppåt, eller hur? Vad ni ska sälja … tja, om du inte redan vet det, kan jag hjälpa er i rätt riktning: sjukvård! Där finns höga vinster att hämta hem, särskilt om man drar ned på personalen och låter patienterna vänta.

Det är dags att ta konsekvenserna nu, avgå ”statsminister” Reinfeldt – och ta med dig socialminister Hägglund på vägen ut. Om Sven-Otto Littorin fick lämna jobbet för blotta misstanken att han köpt sex av en prostituerad, då är det du gjort 100 gånger värre.

Vill du bli historisk? Ta då chansen att meddela din avgång mitt under SVT:s slutdebatt i kväll. Det lär få rubriker.

5 kommentarer till “Det räcker nu, Reinfeldt!”

Jag blev sjukpensionerad mot min vilja av den s.k. Nuderska (S)regeringens statistikstädning på våren 2006 (inför valet). Det var en grupp av S-politiker utan anatomisk kompetens som fattade beslutet som var utskrivet av en S-tjänsteman. Ingen hade talat med mig före. Jag fick avbryta en pågående arbetsträning/rehabilitering som var på väg att lyckas, men behövde mer tid. Jag fick 10 dygn, varav 6 var påskstängda på FK. I beslutet stog det .”. all vidare rehabilitering ej meningsfull….därför …” Pang där stod jag och min ekonomi var raserad och jag fick själv bekosta min egen fortsatta träning och rehabilitering eftersom landstinget gick på en text författat av en S-politiker….
När jag vägrade och sa att jag friskskriver mig och jobbar 100% så länge jag orkar och tar nån dag då och då som sjukdag om jag inte orkar. MEN då hotade tjänstemannen mig och sa att -” om jag försöker och får så mycket som 1 sjukdag på 1 år så skall han se till att ALLA ekonomiska förmåner dras in för mig, inklusive möjlighetent till försörjningsstöd! Så försök inte! ” Chockad undrade jag om jag kunde få pröva på 60%, Absolut inte, 25 50 eller 75% är det enda som gäller! På fråga om de hade datorer så fick jag ett fnysande ja, och min kommentar var då Varför inte låta folk få räkna om sin arbetsförmåga i efterhand och rapportera in x timmar och y minuter, då skulle man som en höjdhoppare kunna sträcka sig cm för cm. På detta svarade han att man måste förbättra sig med minst 25%, annars var det ingen ide.
Dessa hemska maktmänniskor arbetar kvar och blev sura när S förlorade valet och deras taktik är att försvåra för regeringen genom att tyda regler och beslut så fyrkantigt men ändå teoretiskt lagligt, bara det inte väger över i barmhärtighet till den sjukskrivnes fördel. Epilog, när jag inte kunde få jobb som deltidssjukpensionär så ’ljög’ jag och blev erbjuden en tillfällig projekttjänst på heltid. Ringde direkt och bad dem ta bort pensionen, Då brakade helvetet lös! Arbeta fick jag inte, och sluta betala kunde de inte men nu skulle jag utredas för bedrägeri! ”Vantolkning av den nya borgerliga regeringens ideer att gå emot fusket. ” Så nu skulle jag straffas för min O-sossighet igen.
LÄGG NER FK och AF och börja om och bygg upp dessa myndigheter på nytt, de borde vara till för människornas skull och inte för sin egen förträfflighet att uppfylla reglers skull.
Hans B, 4-barnfar, numera Arbetssökande akademiker.
(Har inga konton och vet inte mycket om internet, därför ber jag att få använda anonymmöjligheten för att kunna bidra med en kommentar. Mvh Hans B, Västmanland

Vi har olika erfarenheter av borgerlig respektive socialistisk regering.

Själv tyckte jag att det var pinsamt som det skulle komma fram att vården, vårdgarantin och kömiljarden fungerar ytterst dåligt i Göran Hägglunds eget landsting.
Tyvärr har jag den erfarenheten.

Det framstår klart är att varken vårdgaranti och kömiljard inte hjälpte eller hjälpt mig. Det måste vara en smärre skandal att jag tillsammans med många andra som manipuleras i sjukvårdens kösystem. Över 17 månader har jag väntat på att få träffa en specialistläkare.

Tyvärr trodde jag på alliansens löften och tog inte den privata sjukvårdsförsäkringen jag blev erbjuden veckan innan jag fick akuta problem. Då hade de åtgärdats omedelbart. Egentligen borde detta anmälas till patientskadenämnden (liksom alla andra som fått vänta i sjukvårdens köer.) Mina problemen förvärrats och numera inte är reparabla. Jag hade med största sannolikhet blivit helt bra om vårdgarantin hade fungerat.
Löften från politiker är tyvärr inte mycket värda. Ord och åter ord staplas på varandra. Det gäller att gå från ord till handling. Hoppas att en rödgrön regering får möjlighet att visa vad de går för.

Lennart

Pingback: Per-Inge Eliasson

Eftersom det inte går att publicera detta på Annicas dotters blogg gör jag det här och riktar mitt meddelande speciellt till;

Ivan Ivanov,
Uppsala och hoppas att det kommer till hans kännedom.

Om du följer massmedia så kan du se att försäkringskassan planerar ett möte med Annica H nästa vecka, alltså efter valet. Stig Orustfjord, som handplockades till FK för att han var mycket effektiv att ”jaga sjukskrivna” i Kalmar län uttalar sig i ärendet på följande sätt till TT, dock med en viss bearbetning av Expressen;

”Enligt Stig Orustfjord kommer försäkringskassan att bestämma ett möte med Annica Holmquist och hennes dotter i nästa vecka.
Han säger till TT att de har olika alternativa lösningar att presentera, men han vill på grund av sekretess inte uttala sig om vad de innehåller.
– Vi måste räkna på en del alternativ. Men vi måste sätta oss ner och prata om det och hon måste själv tycka att det är bra, säger han.

Orustfjord menar att det finns nya omständigheter som har kommit fram utifrån vad Emelie Holmquist har sagt och utifrån vad som funnits i Annica Holmquists akt på myndigheten.
De alternativa lösningarna handlar dock inte om sjukersättningen utan om eventuella andra ersättningar inom sjukförsäkringen. Ett exempel skulle kunna vara sjukpenning.
Beslutet om sjukersättningen är redan fattat, men kan omprövas.
– Jag tror ju också att hon vill att vi omprövar det beslutet. En uppgift som har cirkulerat är ju att det finns andra på Försäkringskassan som tyckt att vi ska bevilja ersättningen. Det tyder ju på att det är ett ärende som är svårt att avgöra eller ligger på gränsen, säger Orustfjord.
En omprövning av beslutet om sjukersättning ska göras inom sex veckor.” -allt enligt EXPRESSEN i dag den 18 september 2010.

Det viktiga är inte när detta kom upp utan att det är en människa av kött och blod som kommit i kläm. Precis som så många andra oavsett vilken regering det är. Men just nu är det en blågrön allians!

Jag har själv fått en kronisk sjukdom tack vare det sjukförsäkringsystem som gäller nu. Vårdgaranti och kömiljarden är en Potemkinkuliss, d v s endast en fasad och utan innehåll.

Dessutom betalar vi via vår lön till premien som ska finansiera försäkringskassans verksamhet. Försäkringar ska egentligen inte ge något överskott utan det ska gå tillbaka till dem som betalar och behöver ha hjälp av försäkringen. /Om du t ex har en vanlig hemförsäkring och aldrig råkar ut för någon skada bidrar du att hjälpa dem som har otur, kanske brand eller drabbas av en översvämning i samband med en vårflod./ Det brukar kallas för att vi ställer upp solidariskt för varandra, vilket försäkringssystemet bygger på.

Överskottet från premien till försäkringskassan finansierar bl a skattesänkningar istället för att gå tillbaka till dem som betalt premien i form av bättre sjukvård.

Hälsningar
Lennart

Den springande punkten är: Varför i HELvete ska Försäkringskassans amatörbedömning gå före läkarnas, specialisternas, de utbildade yrkesmännens?!!! Även de som vill föra en stramare jobb- och försäkringspolitik kan inte försvara sådana dilletanterier.

Kommentarer är avstängda på äldre poster.