Sverigedemokraterna stora i skolan

De rödgröna vinner över alliansen om landets skolelever skulle få bestämma, men inget av blocken får egen majoritet. Sverigedemokraterna blir istället en tung vågmästare.

Det är ingen ljus framtid Sverige går till mötes. Om eleverna i landets högstadie- och gymnasieskolor fick bestämma skulle nämligen högerextrema sverigedemokraterna få 12,8 procent och bli Sveriges fjärde största parti. I förra skolvalet fick de 4,3 procent. Om man tar skolvalet som en indikation på vart vi är på väg skulle det främlingsfientliga partiet kunna öka sin representation i landets lagstiftande församling rejält i nästa val.

Gymnasieeleverna, som borde veta aningen mer om världen än sina kamrater i högstadiet, är de ivrigaste SD-sympatisörerna. De ger sverigedemokraterna ett stöd på 14,65 procent, medan högstadieeleverna nöjer sig med 11,13 procent.

Över 45 procent

Det finns de skolor som sticker ut i valet. Bäckadalsgymnasiet i Jönköping är en sådan. Där fick SD hela 45,4 procent, och blev överlägset största parti.

”Det handlar […] om okunskap, grupptryck och kodbärare på skolan. Men även om resultatet är som det är måste vi ta ansvaret. Vi måste ständigt arbeta med vår värdegrund i det demokratiska samhället”, säger gymnasiechef Stefan Hagström till Jnytt.se.

Resultatet från skolvalet är preliminärt och det slutgiltiga valresultatet blir klart den 1 oktober.