Lattjo-lajban med Fredde

Fem myror är fler än fyra elefanter. Kommer ni ihåg tv-programmet med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus?

Ett inslag var Brasses ”Lattjo-lajban-låda”, där han hade fyra djur varav ett skulle bort. Magnus och Evas uppgift var att gissa vilket som skulle bort, men de fick alltid fel. Brasse hade nämligen sin fiffighetsprincip, något som ingen annan hade kunnat tänka på. Den pedagogiska avsikten var att visa tittarna (barnen) att en sak kan ha flera olika egenskaper.

Nu har Fredrik Reinfeldt öppnat sin egen lattjo-lajban-låda. Vem ska han plocka bort, vilka statsråd hör inte ihop? Det gäller att ta ut ett vinnande lag, något som han ensam är ansvarig för. Mina gissningar är att det kommer bli en förhållandevis stor regeringsombildning.

Moderaterna vill naturligtvis ha statsrådsposter i förhållande till antalet röster man fick i riksdagsvalet. Det skulle innebära att de övriga allianspartierna blir av med ett till två statsråd och att moderaterna ökar sina ministerposter. Men Reinfeldt kan också öka antalet ministrar och på så sätt skapa ”rättvisa”. Skattebetalarna får stå för kostnaden, ministrar är nämligen inte gratis.

Åsa Torstensson. Foto: Regeringskansliet.Åsa Torstensson (infrastrukturminister) har gjort ett dåligt intryck och kommer knappast lämna något större avtryck. Senast uttalade hon sig om att prata i mobilen under bilkörning. Hon hävdar att alla forskningsrapporter i ämnet säger att det inte finns något samband mellan olyckor och mobilprat. En amerikansk rapport visade att mobilsamtal eller sms varit inblandade i 16 000 dödsolyckor. Det gick tydligen Åsa spårlöst förbi. De enda länder i Europa som tillåter mobilsamtal under körning är Sverige och Albanien.

Christina Husmark Phersson. Foto: Regeringskansliet.Christina Husmark Phersson (socialförsäkringsminister) har misslyckats att förklara hur sjuka ska bedömas som sjuka och därmed få sjukpenning. Lite märkligt, hon är trots allt sjuksköterska i botten. Misslyckandet kommer att kosta henne ministerposten. En hel yrkeskår skymfas. Läkarna får ständigt se underlaget för sina sjukskrivningar underkännas av försäkringskassans handläggare. Och precis som Åsa Torstensson är Husmark Phersson inte van att hantera medierna, trots att alla ministrarna har medietränats åtskilliga gånger.

Andreas Carlgren. Foto: RegeringskanslietAndreas Carlgren (miljöminister) blir svår att ha kvar i regeringen nu när de nya moderaterna vill satsa ordentligt på miljöpolitik. Moderaterna kommer att lansera sig som ”det nya miljöpartiet” eller ”moderaterna – de gröna” och försöker vinna dessa röster från miljöpartiet. Misstänker att Reinfeldt vill tillsätta en egen, moderat miljöminister för att visa partiets engagemang.

Birgitta Ohlsson. Foto: RegeringskanslietBirgitta Ohlsson (EU-minister) eller Nyamko Sabuni (integrations- och jämställdhetsminister) tvingas att avgå eftersom moderaterna vill öka det egna antalet ministrar. Tipset är att Birgitta Ohlsson får gå.

Ewa Björling. Foto: RegeringskanslietModeraternas egen Ewa Björling har varit alldeles för osynlig som handelsminister. För allmänheten är hon nästan helt okänd som minister. Det skulle inte förvåna mig om hon ersätts med en offensiv minister.

Sten Tolgfors. Foto: RegeringskanslietSten Tolgfors har genomfört sitt uppdrag som försvarsminister och kan mycket väl komma att ersättas. Han kallas för övrigt för ”Tomhylsan” bland militärer.

Tobias Billström. Foto: RegeringskanslietTobias Billström blir av med uppdraget som arbetsmarknadsminister men behåller migrationsministerposten. Han ersätts troligen av moderaternas taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor Hillevi Engström. Till professionen är hon kriminalinspektör. Kuriosa: SVT-journalisten Karin Hübinette är hennes syster.

Mats ”Toblerone” Odell. Foto: RegeringskanslietMats ”Toblerone” Odell (kommun- och finansmarknadsminister) kommer med största sannolikhet ersättas och hans arbetsuppgifter kommer antagligen flyttas till finansdepartementet. Det blir en moderat biträdande finansminister.

Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: RegeringskanslietLena Adelsohn Liljeroth (kulturminister) kan också vara en minister på väg ut. Moderaterna vill gärna tvätta bort vad som är kvar av ”Öfvre Östermalm”-stämpeln.

Det återstår att se hur fiffig Fredrik Reinfeldt är med ministrarna i sin ”låda”. Kanske kan han komma på en regering som ingen annan skulle kunna ha klurat ut? Skulle inte vara så nöjd med sina val kommer han att få lite hjälp av Svågerpolitik i morgon…

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning i detta ämne: DN, SvD, Expressen, SR