Naken-protest mot höga hyror

Nakna, endast iförda gympadojor och djurmasker, stormade en grupp ungdomar en bostadsvisning i Berlin – och dansade i vardagsrummet.

”Mot ockerhyror – för rättvisa levnadsvillkor” och ”Hyreskontroll: Knyt nya hyresavtal till hyresindex” är aktionsgruppens krav. Protesten riktar sig mot de allt dyrare hyreslägenheterna i trendiga Berlin-områden som Prenzlauer Berg och Friedrichshain.

Aktivisterna kallar sig ”Hedonistische Wohnungsbesichtigungs-Rallye” (ungefär ”Hedonistisk lägenhetsvisningsaktion”) och ser det som sin plikt att protestera mot de stigande hyrorna i Berlin.

Gruppen besöker lägenhetsvisningar där de tycker att hyran är alltför hög. Demonstranterna anser sig inte bara vara bra på att dansa, utan även experter på hyresnivåer. Man kontrollerar lägenheters standard och utrustning och ställer sig frågan om hyrorna är rimliga.

Fantasibelopp

Aktionsgruppen kom till följande slutsats: Hyrorna är rena fantasibelopp, och är inte motiverade på något sätt – förutom för att stilla ägarnas pengahunger.

Idéen med en nakenprotest är inte ny. I Paris har sedan tre år gruppen ”Jeudi Noir” (”Svart torsdag”) gjort liknande aktioner. Även de har filmat sina räder och lagt upp videoklipp på Youtube.

Enligt Berliner Zeitung har hyrorna för nya avtal i den tyska huvudstaden stigit med hela 14 procent sedan 2009. Berlin är dock fortfarande den billigaste huvudstaden i Västeuropa, särskilt i fråga om lägenhetshyror. Hyran utgör i genomsnitt endast 12,3 procent av inkomsten, skriver tidningen. Som en jämförelse lägger münchenborna 17,6 procent av lönen på sitt boende.

[ Denna video är tyvärr inte längre tillgänglig ]

Naked Protest Against Rising Rents

Naked, wearing nothing but sneakers and animal masks for camouflage, a group of activists stormed an apartment viewing in Berlin to protest against rising rents in the German capital. The group calls them self ”Hedonistische Wohnungsbesichtigungs-Rallye”, ”Hedonic Apartment viewing Rally”.