Uppror mot kroppsskanning

Piloter, resenärer och föräldrar rasar mot de nya kroppsskannrar som installeras på flygplatser runt om i USA. Skanningen inkräktar för mycket på privatlivet, argumenterar man. Även i Europa har denna metod för att upptäcka terrorister börjat användas.

Snart börjar årets mest intensiva reseperiod, och många resenärer kan förvänta sig långa köer på flygplatserna när de utökade, rigorösa säkerhetskontrollerna ska sättas i verket, framförallt på väg till och från USA. De som väljs ut för kontroll, och vägrar att gå igenom en kroppsskanner, eller nakenskanner som de också kallas, måste ställa upp på en mycket närgången visitering där bland annat könsorganen kan kontrolleras. Detta har resulterat i att en del resenärer frågar sig om de ska flyga överhuvudtaget, skriver Msnbc. På sajten Reddit har en storm brutit ut bland användarna, och ”Operation: Grab-Ass” har dragits igång för att försöka påverka myndigheterna.

Säkerhetskontrollerna har skärpts efter två misslyckade försök till terrorattacker av al-Qaida. En nigerisk man gömde en bomb i sina kalsonger när han skulle flyga till USA förra julen, och en terrorgrupp försökte skicka brevbomber via amerikanskt fraktflyg. Dessa sprängladdningar upptäcktes dock innan de hann detonera.

Hälsorisker

För att försöka avvärja kommande attackförsök installerar den amerikanska transportsäkerhetsmyndigheten (TSA) kroppsskannrar på de amerikanska flygplatserna. Piloter och passagerare har klagat över möjliga hälsorisker och att kontrollerna kränker den personliga integriteten. Alternativtet till skanning är en fysisk visitering av en TSA-medarbetare.

Skannrarna finns på 65 flygplatser runt om i USA. De använder röntgenstrålning för skapa vad som ser ut som en nakenbild av personen som kontrolleras. På så sätt ska man kunna upptäcka vapen eller smuggelgods som göms under kläderna. Enligt TSA är strålningsnivåerna från skannrarna för låga för att utgöra en hälsofara.

Säkerhetskontroll vid flygplatsen i Denver, USA. Under "Hudson News"-skylten skymtar en kroppsskanner. Foto: Quinn Dombrowski/flickr

Säkerhetskontroll vid flygplatsen i Denver, USA. Under ”Hudson News”-skylten skymtar en kroppsskanner. Foto: Quinn Dombrowski/flickr

 

”Vi är inte fienden”

Flera piloter, både manliga och kvinnliga, har klagat över att visiteringarna får dem att känna obehag.

Ordföranden i en fackförening för piloter skrev i ett brev till sina medlemmar: “Vi är inte fienden, och vi tänker inte stå ut med att behandlas som en sådan före varje arbetspass”.

“Vi har fått hundratals mail och telefonsamtal från resenärer som funderar på att sluta flyga”, säger Geoff Freeman, vice vd för U.S. Travel Association, som kommer att möta representanter för president Barack Obama.

“Man kan inte prata om att skapa jobb i det här landet och att få ekonomin tillbaka på rätt spår, och samtidigt avskräcka miljoner amerikaner från att flyga”, säger han till Msnbc.

Kontrollerade könsorganet

En del resenärer är upprörda över hur deras barn kontrolleras. En pappa och hans son reste nyligen tillsammans från Orlando-flygplatsen i Florida. Den åttaårige sonen valdes ut för en kontroll av TSA efter att han gått igenom metalldetektorn.

Pappan berättade för Reuters att tjänstemannen beskrev proceduren innan han inledde den. Sedan började han visitera pojken i det offentliga säkerhetsområdet, och använde baksidan av sina händer för att kontrollera hans könsorgan.

“Jag trodde inte att det skulle vara så hemskt som han beskrev det”, säger Bill, pojkens pappa. Han arbetar som lobbyist i Washington DC och ville därför inte uppge sitt fullständiga namn till nyhetsbyrån.

Under sonens uppväxt har föräldrarna förklarat för honom att bara mamma, pappa eller en läkare får röra vid hans könsorgan.

“Nu måste vi lägga TSA-tjänstemän till listan, och det är bara fel. Vid en viss punkt har terroristerna redan vunnit”, fortsätte han.

TSA försvarar sig med att kroppsskannrarna är säkra, och ett nyckelredskap för att upptäcka dolda sprängämnen.

I Europa har kroppsskannrar än så länge införts i Storbritannien, Holland och Italien. EU-kommissionen har diskuterat möjligheten att införa skannrar på samtliga flygplatser inom unionen, men den svenska regeringen har varit skeptisk till metoden, som man anser kan bryta mot barnpornografilagen.

Mer om kroppsskannrar

Så här fungerar en kroppsskanner. Interaktiv grafik hos Msnbc.

…och så här ser bilderna från maskinerna ut.

[ Denna video är tyvärr inte längre tillgänglig ]

”Operation grab-ass”: Reddit-uppror mot nakenskanningen. RedditUrlesque

Tyska piratpartiet protesterade mot nakenskanning på flygplatsen Tegel i Berlin i januari 2010.

Är du snygg? Då är det bäst att se upp, om man får tro journalisten Alyona Minkovski.

Meg McLain handfängslades när hon vägrade att gå igenom en kroppsskanner. Hör hennes berättelse här.

Aggressiv kroppsvisitering av 6-åring. We won’t fly

Så lurar du kroppsskannern: Dölj dina intima delar. Aftonbladet

Uppskattar du inte att säkerhetskontrollanterna kan sig dig utan kläder?  En kampanjsajt på nätet uppmanar alla resenärer att vägra att gå igenom flygplatsernas kroppsskannrar den 24 november. The Dallas Morning News

Kroppsskannrarna ska inte kunna lagra bilder, men stämmer det verkligen? CNN undersöker.

Två av de största fackförbunden för piloter uppmanar medlemmarna att revoltera mot de nuvarande säkerhetskontrollerna på flygplatserna, det vill säga, kroppsskanning eller fullständig kroppsvisitering. Man oroar sig över hälsoaspekterna då piloterna exponeras för strålningen från skannern, ibland flera gånger per dag om de flyger korta sträckor. De två fackförbunden representerar sammanlagt 16 500 piloter.  ABC NewsLos Angels Times

CNN frågar sig, med allt ansvar som en pilot redan har anförtrotts, är det verkligen rimligt att tvinga dem till kroppsskanningar?

Piloter hotar att sjukskriva sig i protest mot nakenskanningen. Aftonbladet

En gravid kvinna beskriver hur hon ”mobbades” av TSA-tjänstemän när hon inte ville gå igenom en kroppsskanner. The Consumerist

Flygplatspersonal togs på bar gärning: Tittade på bilder av ”snygga” resenärer. Aftonbladet

2 kommentarer till “Uppror mot kroppsskanning”

För oss med pacemaker kommer dessa nya skanner att underlätta en hel del. Då behöver vi inte vara rädda för magnetstrålningen.

Kommer aldrig nedlåta mig att ställa mig framför en scanner.

Kommentarer är avstängda på äldre poster.