Mosa Mona-kampanjen vann

Denna krönika blir annorlunda. Det blir inte mycket om socialdemokraternas interna problem efter det att Mona Sahlin meddelat att hon avgår som partiledare.

Tyvärr har hennes karriär varit förutbestämd sedan tobleroneaffären. Alla som har haft möjlighet att ”hacka” på henne har tagit den. Hon kan inte sköta ekonomin har varit argument från de borgerliga. Men Mona Sahlin är en mycket kompetent politiker. Hon var med och löste den förra ekonomiska krisen på 1990-talet. Dock har hon för det mesta haft motvind.

Det började med ungmoderaterna. De startade kampanjen ”mosa Mona”. Märkligt nog drogs ett flertal med i detta drev. Massmedier, politiker och till slut hakade även självaste socialdemokraterna på i drevet för att bli av med Mona Sahlin.

Jag drar mig till minnes socialpsykologen Stanley Milgram och hans experiment. När en person väl har passerat en gräns fortsätter denne med att skada en människa och när man väl har öppnat för angrepp hänger andra med. Ett klassiskt exempel på mobbning. Det är mobbning Mona Sahlin har blivit utsatt för.

Inträngd i ett hörn

Trots att Mona Sahlin har varit politiskt skicklig blev hon inträngd i ett hörn, som hon inte kunde ta sig ur. Det finns också ett genusperspektiv. Hade det varit en man skulle han inte ha avgått. Skulle det varit en borgerlig politiker hade en avgång inte drivits med samma intensitet av massmedierna.

Det finns åtminstone två borgerliga partiledare som borde ha utsatts för samma tryck efter ett mycket dåligt valresultat, Maud Olofsson och Göran Hägglund, men media har inte drivit kravet på avgång för dessa två.

Kampanjen mot Mona Sahlin har varit mycket tuff under detta år. Ständigt har negativa artiklar publicerats i pressen om henne. Ett bottenmärke var när Sven Otto Littorin och Mats Odell med mycket stor precision i tid lanserade att det inte skulle bedrivas någon tobleronepolitik i landet.

Socialdemokrater hakade på

Det mest märkliga är trots allt att ledande socialdemokrater har hakat på kampanjen som startades för många år sedan av ungmoderater. Den gamla devisen är om man upprepar en sak tillräckligt ofta blir det en sanning. Dessa ledande socialdemokrater som drivit kampanjen mot Mona Sahlin säger helt plötsligt att hon är en nytänkare och hade behövts för att förnya partiet samt att hon borde väntat med att avgå till ett annat tillfälle.

Sverige ska vara ett av världens mest jämställda länder. Inte minst har socialdemokraterna hävdat att jämställdheten är viktig. Forne partiledaren Ingvar Carlsson var den som drev linjen ”varannan damernas”, vilket betydde att kvinnor och män skulle ha lika tillträde till makten. Han presenterade en regering där det var 50 procent av vardera könen. Men det tycks inte gälla när handlar om att leda partiet. Socialdemokraterna är tydligen fortfarande inte mogna för att ha en kvinnlig partiledare eftersom de inte slutit upp bakom Mona Sahlin.

Lame duck

Det man inte heller tänkt på bland företrädare för socialdemokraternas är att man kommer ha mycket stora svårigheter att bedriva oppositionspolitik. Mona Sahlin är numera en ”lame duck” och nu kommer ingen att lyssna på vad hon säger. Hon kommer inte ha något som helst politiskt inflytande. Socialdemokraterna har själva bakbundit sina händer och kommer under lång tid vara handlingsförlamade. Och det är inte enbart Mona Sahlin som ska vara ”syndabocken” som offras.

En som naturligtvis kommer att applådera hennes kommande avgång är Fredrik Reinfeldt – han slipper en kompetent oppositionsledare. Hans ungmoderater lyckades till sist att mosa Mona och ännu roligare måste det vara att socialdemokraterna fixade det själva.

Kent Härstedt?

Nu spekuleras det vilt vilken som ska efterträda Mona Sahlin och bli ny ordförande för partiet. Per Nuder, Thomas Östros, Margot Wallström och Thomas Bodström är några som nämns. En som inte figurerat och är min favorit är Kent Härstedt, även om jag helst hade sett en kvinna på posten. Kent Härstedt är en utmärkt, engagerad politiker och talare. Han har en lång politisk erfarenhet från både kommunal- och riksdagsnivå. Dessutom har han visat mycket stor handlingskraft i en plötslig krissituation vid Estonia-katastrofen. Kent Härstedt är mitt självklara val. Han är åtta år yngre än Mona Sahlin och kan vara den som föryngrar och förnyar partiet.

Det finns ingen segrare hos socialdemokraterna, de finns hos ungmoderaterna.

Konrad M Meles medverkar som fristående krönikör på Svågerpolitik.

Mer läsning: DN, Expressen, SvD, Aftonbladet, SVT, SR

2 kommentarer till “Mosa Mona-kampanjen vann”

Nu måste Luciano Astudillo eller Ibrahim Baylan ta över annars ger man efter för mörka krafter.

Intressant med Kent Härstedt. Hoppas att någon från media och socialdemokraterna läser detta förslag och driver detta vidare. Han kan nog göra mycket bra ifrån sig.

Kommentarer är avstängda på äldre poster.